Besikta flyttstädning efter städ

Efter att bostaden flyttstädats kontrolleras den innan nästa ska ta över din gamla bostad. Besiktningen utförs generellt då kontraktet löper ut Observera att du kan behöva betala normalt för skador som inte anses slitage.

Hur går bestkning tillväg?

Vaktmästaren kommer att kontrollera lägenheten för skador eller slitage. Rapporten visar om det finns något du kan fixa själv. Vaktmästaren kommer också att ange om det finns skador som anses överstiga normalt slitage och för vilka han är skyldig att ersätta. Under inspektionen utvärderas ytor som tapeter, golv, dörrar och vitvaror. Självklart tar besiktningsansvariga hänsyn till hur gammal tapet och golv är. Det kan hittas skador som måste ersättas. Det kan finnas stora och många hål efter bland annat bokhyllor och andra föremål. Skador på toalettsitsar, handfat och väggar. En inrökt lägenhet som måste målas inom en ny hyresgäst flyttar in. Det finns fettfläckar på väggen där sängen stått, trasiga tapeter. Skadade speglar och fönsterglas.

Viktigt att veta innan besiktning sker

All utrustning i lägenheten (dörrar, badrumsskåp, köksskåp, köksskåp, galgar, etc.) Bör inte lämnas kvar. Golvet ska inte döljas med matta under inspektionen. Digitalboxar och rökdetektorer är en del av utrustningen i lägenheten och bör lämnas kvar när du flyttar. Det är nödvändigt att åtgärda det som upptäcks under inspektionen innan du flyttar. Om ny eller dold skada upptäcks efter inspektionen ska hyresvärden meddelas. Noggrann städning är viktig så att nästa hyresgäst kan flytta in i en ren och välluktande bostad. Observera: om städningen inte godkänns kan en ny städavgift tas ut. Alla områden i lägenheten ska rengöras: balkonger, förråd och till och med garage. Om du vill rengöra allt själv kan du använda checklistan som du kan få av hyresvärden. Om du inte har tid att städa kan du boka ett städföretag för att göra städningen åt dig. Du kan använda Rut-avdraget. Om du tar med en diskmaskin eller tvättmaskin är det viktigt att anslutningen för att förhindra att vatten-och avloppsrör läcker eller orsaka skador pga fukt. Vattnen i rör är under ständigt tryck, så det räcker inte att stänga av kranen. VVS-arbete bör utföras av en specialist. Om otillräcklig städning eller dold/ny skada upptäcks kommer den gamla hyresgästen att bli ersättningsskyldig. Om otillräcklig städning eller ny / dold skada upptäcks kommer bostaden att inspekteras igen. Om det finns brister på städningen eller en gammal skada, kan du som tidigare ägare komma att faktureras.

Lägenhetsbyte

Om du bestämmer dig för att byta lägenhet innan kontraktet löper ut är hyresvärden inte ansvarig för besiktning av städning eller skador. Detsamma gäller om den nya hyresgästen efter besiktning går med på att lämna först. Var noga med att ta med dina tillhörigheter när du lämnar bostaden. När du flyttar måste du inte bara att det finns i lägenheten utan också allt som lagras i förråd, garage, balkonger och uteplatser. Om du har fått bruksanvisningar för utrustningen i lägenheten, lämna den i lägenheten för nästa hyresgäst.