När du tänker på Frankrike dyker det förmodligen upp ord som Paris, kaféer, semester, Rivieran och vin i ditt huvud. Frankrike är ett land som har nästan allt. Det har höga och vackra berg i Alperna, stora och fantastiska städer som Paris eller Marseille, milslånga stränder i Nice eller Cannes och där emellan oändliga skogar och slätter. Det är också välkänt för sitt vin, sin mat och sin haute couture, men framför allt är Frankrike känt för sina välsmakande och varierande ostar. Frankrike har arton regioner och varje region har sina egna specifika ostar. För tillfället lär det finnas inte mindre 1 600 olika ostar i Frankrike, var och en med sin unika smak, konsistens och utseende.

Ostar från Korsika

Söder om det franska fastlandet, i medelhavet, ligger ön Korsika. Med runt 300 000 öbor har de också sina speciella ostar. Den mest kända heter Broccio och är en färskost där mjölken kommer från get eller får. Ordet Broccio betyder just färskost från får. Osten ska ätas inom två dygn, då är den som bäst, men den kan saltas så att den får en längre hållbarhet.

Broccio används först och främst till frukost på Korsika. Den ska serveras färsk, antingen med hemlagad sylt eller med endast salt och peppar. Serveras osten till lunch smakar den som bäst tillsammans med fransk omelett och ett glas vitt vin.

Ostar från Normandie

I en helt annan del av Frankrike, i den nordvästra delen, ligger regionen Normandie. Här har de en helt annan ost som sin specialitet – Camembert. Den skapades i slutet av 1700-talet av en kvinna i den lilla orten Camembert, därav dess namn. Detta är sannolikt den franska ost som är mest känd världen över.

Camembert är en krämig och relativt mjuk ost som är gjord på vanlig komjölk. Eftersom det är en dessertost äter man den efter måltiden, antigen som den är eller så lägger man en bit på en nybakad fransk baguette. För att få största möjliga njutning när man äter denna ost ska den först stå i rumstemperatur, och den mår som bäst tillsammans med ett glas rödvin med en inte alltför tung smak.